Ganassi | Les

Creative Commons Licentie
Ganassi Lessen

Fiddelie Diddelie

Hierbij een duet: Een duet is stuk muziek wat je met zijn twee├źn speelt. Je speelt hierin allebei wat anders, wat goed samen klinkt, dit heet tweestemmig. In dit geval speelt de sopraanblokfluit de bovenstem en de altblokfluit de onderstem, samen klinkt het zo:

Fiddelie Diddelie by Debberg

In muzieknotatie wordt de lengte van een toon aangegeven door de manier waarop de muzieknoot eruit ziet. De basis van een muzieknoot bestaat uit een bolletje en een stokje. In het schema onder aan deze post kun je de greep zien van de toon, je kunt hem beluisteren, en daarnaast zie je een muzieknoot. De witte (open) noot met stok duurt twee keer zo lang als de zwarte noot met stok. Als je dat in tikken zou vertalen is de open noot 2 tikken en de zwarte 1 tik, probeer het eerst maar eens uit. Elke toon van de sopraan of altpartij van het duet kun je in het schema bekijken, beluisteren en je kunt zien hoelang je deze moet aan houden.

Je ziet dat dit schema ook een uitklapmenu heeft. De sopraanblokfluit geeft de grepen van de bovenstem aan en van de altblokfluit zijn de grepen van de onderstem. Deze spelen zo gezegt een verschillende melodie:

sopraanblokfluit:
fiddelie diddelie(S)

altblokfluit:
fiddelie diddelie(A)

In de bladmuziek zie je d.c. al fine staan aan het eind. Dit betekent dat je weer aan het begin moet beginnen en dan speel je tot en met fine, kun je fine vinden?
pdf MusicXML mp3

Fiddelie Diddelie

Toon Noten